Vergeten Rijkdom

Je bent vaak rijker dan je denkt. Denk bijvoorbeeld eens aan cadeaubonnen of kortingsbonnen die nog ergens in een la liggen. Maar ook een borg waar je nog recht op hebt. Misschien heb je spullen op zolder die je zelf nooit meer gebruikt? Je kunt deze spullen verkopen. Je verdient er zelf wat mee en je maakt er iemand anders weer blij mee.

Er is ook rijkdom in immateriële zin: een goede gezondheid, innerlijke rust, waardevolle vriendschappen. Een hart van goud is onbetaalbaar. Soms zijn we zo gewend aan de rijkdom die we hebben, dat we de waarde ervan een beetje onderschatten. In Nederland hebben wij een hoge welvaartsstandaard, zeker als je dit land vergelijkt met de rest van de wereld. Wij hebben kwalitatieve zorg, infrastructuur en onderwijs. We kunnen leven in veiligheid en hebben schoon kraanwater. We hoeven ons niet doorlopend te vergelijken met de rest van de wereld, maar we kunnen er wel een keer bij stilstaan dat deze rijkdom misschien niet zo vanzelfsprekend is als hij lijkt in ons dagelijks leven. Dat is iets waar je ook dankbaar voor mag zijn. Een dankbaarheid die als een krachtig fundament mag gelden tijdens het nastreven van nieuwe rijkdom.

Rijkdom is heel persoonlijk en alles kan een mens gelukkig maken: de zon die doorbreekt, een vers kopje thee!

Het ritme en de bezigheden van je dagelijks leven, kunnen ervoor zorgen dat je je persoonlijke ambities uit het oog verliest. Je financiële potentieel gaat naar de gewoontes en trends. Wat zou je zelf nog werkelijk willen bereiken? Trap niet in de valkuil door te denken dat er niet meer met je geld is te bereiken dan je tot nu toe hebt gedaan. Een andere aanpak leidt ook tot andere resultaten. Dat is jouw rijkdom. Net zoals de persoonlijke capaciteiten die je bezit, waarmee je je mouwen kunt opstropen en je schouders eronder kunt zetten, om je eigen gewenste veranderingen ook daadwerkelijk te realiseren.