Reis je rijk (voorbeeld)

REIS JE RIJK
Reizen is voor veel mensen een doeltreffende manier om het leven te verrijken met nieuwe ervaringen, mooie indrukken en dierbare herinneringen. Het bezoeken van nieuwe plekken en culturen kan ons leven kleur geven. 
Het is aan jou om jouw eigen financiële potentieel gericht in te ruilen voor de reiskosten, accommodaties en benodigdheden om je reis te kunnen maken.
Reizen kan hier worden beschouwd als een voorbeeld van rijkdom. De principes zijn ook van toepassing op andere doeleinden.
MAAK JE PLAN
Hoeveel geld heb je nodig om jouw reis te realiseren? Dit hangt af van je bestemming en de (financiële) keuzes die maakt. Wat kosten de tickets, wat kost het verblijf, welke kosten reken je voor eten en drinken? Welke doelen heb je en welke (financiële) concessies ben je bereid te doen?
Spreek ook een budget met jezelf af voor bijvoorbeeld shoppen en uitgaan. Zo kun je van te voren een bedrag voor jezelf reserveren en weet je tijdens de reis precies waar je staat op financieel gebied. Hoe mooi zou het zijn als hiermee uiteindelijk je bestemming weet te bereiken?
KOM IN ACTIE
Als het bedrag helder is, dan kun je overgaan tot actie. Bekijk je uitgaven en beschrijf binnen welk termijn je dit bedrag beschikbaar kunt maken. Welke beslissingen kun je de komende maanden nemen op financieel gebied om dit te realiseren? Kun je de komende twee of drie maanden anders omgaan met de uitgaven voor de boodschappen, uitgaan, vervoer… ?
Wellicht dat dit tijdelijk voelt als inleveren. Maar lever je wel werkelijk iets in? Zal de rijkdom die je terugkrijgt van jouw reis, niet groter zijn dan de som van al die andere kleinere uitgaven bij elkaar?
VERKEN DE VALUTA
Welke valuta wordt gebruikt op je bestemming? Zoek altijd even de wisselkoers op. Hoe verhoudt deze valuta zich tot de waarde van de euro? Noteer deze wisselkoers voor jezelf. Hiermee houd je de uitgaven inzichtelijk.
Controleer bij de bank of je betaalpas werkt op de plek van bestemming. Moet de werking van betaalpas hiervoor worden geactiveerd? Zijn er voor deze bestemming (andere) opnamelimieten bij pinautomaten?
Plan tegen het einde van je reis de uitgaven van de contanten. Hiermee voorkom je dat er te grote bedragen overblijven en je onnodig provisie betaalt.    

MAKE TODAY YOUR 'SOMEDAY'

Waar zou je nog heen willen? Verre landen, andere culturen, onbekende plekken? Waardevolle reisbestemmingen zijn er natuurlijk wel te bedenken van hier tot Tokyo. Maar dan, hoe vaak hak je de knoop door en ga je ook echt? Ik hoor weleens mensen zeggen dat ze een bepaalde reis wel zouden willen maken, maar dit niet doen omdat de financiële middelen niet toereikend zouden zijn. Terwijl er dan, vanaf een afstand bekeken, toch meer mogelijk is. Vaak is er toch meer te bereiken door de persoonlijke financiën anders te organiseren. En zijn de exacte kosten voor de reis, en de verschillende mogelijkheden, nog niet nader onderzocht. 

Welke reizen kun je wel voor jezelf realiseren als je serieus werk zou maken van de financiële planning?

Begin bij je bestemming. Waar wil je naartoe? En daar moet je misschien iets langer over nadenken.
Mensen nemen gedrag over van de mensen uit hun directe omgeving. Als je je bestedingspatroon bekijkt, dan zal je zien dat het leeuwendeel ervan vergelijkbaar is met dat van de mensen in je omgeving. Soms bewust en onbewust nemen wij gedrag en ideeën over van de mensen om ons heen. Dat kan ook gebeuren met onze ideeën over reizen en vakanties. Een reis of vakantie kan een waardevolle ervaring zijn en een flink bedrag kosten. We doen er dus goed aan dicht bij onze eigen bestemming te blijven. Als je je bestemming hebt gekozen, dan is het tijd om financiële helderheid te creëren. Begin met het onderzoeken welk bedrag je nodig hebt om jouw reis te kunnen maken. Bekijk sites over accommodaties, onderzoek verschillende transportmogelijkheden, bekijk welke prijzen de supermarkten hanteren op de plek van bestemming. Schrijf de bedragen op met pen en papier, daarmee maak je het concreet en meetbaar.

Welke stappen kun je nemen om dit financiële doel te bereiken? Ben je bereid tijdelijk de uitgaven aan te passen of misschien zelfs tijdelijk een bijverdienste te nemen? Je uitgavenpatroon aanpassen en een tijdelijke bijverdienste klinken wellicht buiten de comfort zone. Maar waarom zou je het niet doen in ruil voor de reis van je leven? Welke mooie herinnering heb je nu nog aan de volle boodschappentassen van twee jaar geleden? Waarschijnlijk niets. Maar van een prachtige vakantie van twee jaar geleden weten wij nog precies de mooiste plekken en hoe heerlijk warm de zee was waarin wij hebben gezwommen.

Iedere reis begint bij de eerste stap. En de eerste stap is weten waar je naartoe wilt en een (financieel) plan maken om je bestemming te bereiken. Soms zijn dingen echt niet haalbaar. Maar waak ervoor dat je tijdens je leven ook niet te veel reizen en bestemmingen aan je voorbij laat gaan door een gebrek aan planning en daadkracht. Het zou zonde zijn als je al die mooie reizen blijft uitstellen, want van uitstel komt…