ReConnect

ReConnect

In december 2019 zag ik de film ReConnect. Deze film vertelt hoe presentator Brian Rose medicijn/plant Ayahuasca neemt om hiermee te komen tot nieuwe inzichten, of zo je wilt visioenen. Hij doet dit onder begeleiding en kennis van de docenten en onderzoekers Dennis & Terence McKenna. Welke ideeën hebben wij en hoe beïnvloeden deze ideeën ons doen en laten, en daarmee onze resultaten?
Ik heb zelf nooit Ayahuasca gebruikt, maar de film heeft mij wel geïnspireerd om eens te kijken naar de (re)connectie die wij hebben met onze financiën. Durven wij het aan om (ook zonder medicijn of plant) met een open mind, en van een afstand, te kijken naar onze eigen relatie met dit onderwerp? 

Welke betekenis geef je aan geld? Zie je geld als een slechte zaak of juist als een praktisch ruilmiddel dat mogelijkheden biedt? En waar komt deze overtuigende betekenis vandaan?
Ik zie geld als een mogelijkheid om echt waardevolle doelen waar te maken voor jezelf, of voor de mensen om je heen. Welke ideeën heb jij over geld? Het is goed mogelijk dat je door de jaren heen, terloops, ideeën over geld van andere mensen hebt overgenomen. Deze ideeën beïnvloeden je manier van handelen en daarmee ook je de resultaten die je in de praktijk met je geld behaald. Het is mogelijk dat de ideeën die je in het verleden hebt overgenomen, niet meer in lijn zijn met de doelen die je nu hebt.

Welke financiële doelen heb je? En welke weg legt je geld in de praktijk af? Zijn je resultaten ook echt volledig in lijn met je doelstellingen? Als je andere financiële resultaten wilt behalen, dan zal je je bestedingspatroon dienen aan te passen. We spreken hierbij ook niet voor niets over een bestedingspatroon: het zijn terugkerende patronen/manieren van handelen die telkens dezelfde financiële resultaten in stand houden. Een eerlijke en open kijk op je uitgavenpatroon kan je helpen deze patronen te doorzien en vervolgens aan te passen, zodat je je eigen financiële doelstellingen ook daadwerkelijk gaat realiseren. Het is belangrijk dat je weet wat je eigen financiële doelstelling is. Een helder doel voorkomt dat je geld in het dagelijks leven terloops verloren gaat aan koopjes of producten die op dat moment toevallig in de aanbieding zijn. Terence McKenna zei daarover; “If you don’t have a plan, you become part of somebody else’s plan.” 

In mijn eigen video ReConnect (12 minuten) ga ik verder in op deze thema’s. Ik bespreek onderliggende motieven en ideeën die een rol spelen bij je geldzaken. Ik ga ook in op uitgavenpatronen en overzicht creëren. De video is bedoeld als een introductie om ook deze kanten van de persoonlijke financiën met je te verkennen. Je kunt de video bovenaan deze pagina bekijken.