Organiseer je financiën

ORGANISEER JE FINANCIEN
Een goed financieel overzicht staat aan de basis van bevredigende eindresultaten. Door dit overzicht stel je jezelf in staat om de betalingen te organiseren. En het maakt inzichtelijk waar je geld naartoe gaat.
Een gedegen financiële basis geeft rust en helderheid. Deze basis laat je zien waar je staat en toont wat je dient te veranderen om (meer) gewenste resultaten te behalen. Op deze pagina geef ik je enkele stappen waarmee je kunt beginnen om jouw financiën te organiseren. Alles vanuit het idee om je eigen gewenste veranderingen en doelen te realiseren.
SCHRIJF HET OP
Schrijf alle uitgaven op aan het einde van de dag. Ik raad je aan de uitgaven op te schrijven met pen en papier. Hierdoor schrijf je de uitgaven bewuster op, dan wanneer je de uitgaven typt op de computer. Neem aan het einde van elke dag zo’n vijf tot tien minuten om je uitgaven bij te werken.
Per dag schrijf je op wat je hebt gekocht, bij welke winkel en voor welk bedrag deze aankoop hebt gedaan. Door dit continue te blijven doen, creëer je veel overzicht voor jezelf. Je zult ook merken dat je gaandeweg bewuster gaat denken over je uitgaven omdat je ze iedere avond onder ogen komt. 

LET OP DE KLEINTJES
Een broodje onderweg? Een koffie bij de kiosk? Het lijken onbenullige uitgaven. Maar al deze kleine aankopen bij elkaar kunnen per maand toch aardig oplopen. Ga met kleine uitgaven net zo bewust om als met grotere uitgaven. Vraag je af of het echt nodig is. En ga voorbereid op reis. Neem van thuis brood en koffie mee, zodat je onderweg niets meer hoeft te kopen of naar de kantine hoeft. De producten in de kantine of bij de kiosk zijn ook aanzienlijk duurder dan de producten bij de gewone supermarkt. Elke werkdag 3 euro voor een kop koffie of een broodje, is 15 euro per week. Dit is 60 euro per maand en zo’n 720 euro op jaarbasis(!) 
CONTROLEER JE BANKSALDO
Log elke dag in op je bankrekening om je saldo te bekijken. Al is het maar twee minuten. Zo weet je altijd waar je staat. Kijk ook naar recente bijboekingen en afschriften. Komen alle transacties overeen met je eigen bonnen en administratie? Of zitten er ook transacties bij die je verrassen? Bekijk elke transactie van de afgelopen dag. Ga op onderzoek als een transactie onduidelijk is. Waar is het geld naartoe gegaan? Waarom was deze transactie onduidelijk voor je, heb je iets over het hoofd gezien? Door dagelijks je bankgegevens te controleren, blijf je up-to-date over alle inkomsten en uitgaven. 
BEWAAR DE BONNEN
Bewaar alle bonnen. De bonnen zijn handig om je uitgaven te noteren in je overzicht. Maar de bonnen zijn ook je financiële geweten. Je hoeft je nooit meer af te vragen waar al je geld naartoe is gegaan, want het staat zwart of wit. Letterlijk. 
Wees voor het beste resultaat consequent in je aanpak. Koop je een banaan voor 80 cent? Bewaar dan de bon. Neem je een chocoladereep uit de automaat voor 50 cent? Als je geen bon krijgt uit de automaat, schrijf dan tenminste het bedrag op, op een andere bon van die dag. 
WEES GEEN STRUISVOGEL
Misschien herken je het wel? Er komt een brief binnen, maar je hebt eigenlijk geen zin om hem te openen waardoor hij dagen of weken blijft liggen? Wees geen struisvogel. Steek niet je kop in het zand omtrent je eigen financien, maar neem actie als de situatie daarom vraagt.
Open een envelop zodra je hem vindt. Wat staat erin? Wat moet je betalen en waarom? Als je vragen en/of klachten hebt, neem dan contact op met de afzender. Betaal direct, of zo snel als je kan om verder oplopende kosten te vermijden. Informeer, waar nodig, ook altijd naar de mogelijkheden voor een betalingsregeling. 
CHECK JE ABONNEMENTEN
Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen niet weten hoeveel abonnementen ze hebben. Hoeveel abonnementen heb je zelf? Internet, telefoon, tijdschriften, (online)lidmaatschap, sportschool, vervoer, etc… Maak eens een lijstje waarin je alle lopende abonnementen opschrijft met de bijhorende bedragen. Kijk eens kritisch naar je lijst. Leveren al deze uitgaven daadwerkelijk de beoogde voldoening op?
Je betaalt voor een abonnement vaak een relatief klein bedrag per maand. 17 euro per maand voor de sportschool lijkt niet veel. Maar maak je er ook echt voldoende gebruik van? 17 euro keer 12 maanden is 204 euro per jaar. 
TEAM UP
Vraag om hulp als dit nodig is. Benader iemand om je te helpen of te ondersteunen bij je eigen financiële organisatie. Er zijn altijd mensen die je terzijde willen staan. Benader iemand om een sparringpartner te zijn voor je eigen planning. En iemand om je voortgang en doelstellingen mee te delen. Deze afspraken zijn een (extra) stok achter de deur en houden je (meer) verantwoordelijk. 
Bespreek bijvoorbeeld met een vriend wat je per maand wilt sparen en met welk doel je dit wilt doen. Vervolgens houd je je vriend op de hoogte. Samen kun je de actie aanscherpen als het nodig is en natuurlijk ook je successen vieren. 
FOCUS OP JE DOEL
Deze pagina gaat over concrete stappen om je financien te organiseren. Maar daarbij is het ook belangrijk om genoeg aandacht te geven aan je doelstellingen. Het financiele doel kan heel persoonlijk zijn. Voor de een is dat een positieve, zorgeloze financiele situatie. En voor de ander is dat sparen voor een wereldreis.
Verlies je eigen, persoonlijke doel niet uit het oog als je bezig bent met je eigen financien. Dit zorgt ervoor dat de prioriteiten helder blijven. Onthoud ook je eindresultaat als het even niet meezit. Denken aan je doelen geeft je weer nieuwe inspiratie en motivatie om verder te gaan.
EN… ACTIE!

Als je (andere) resultaten wilt bereiken, dan zul je moeten overgaan tot ACTIE!  Je zult misschien even sterk in je schoenen moeten staan om de eerste stap te zetten, maar je moet ergens beginnen. Focus je op een concreet en behapbaar doel. Kies één doel uit en werk daar stapsgewijs naartoe. Maak het niet te groot en begin. Just Do It!