Energieverbruik

HUISHOUDELIJKE APPARATEN
Er zijn kosten verbonden aan je energieverbruik. Je ziet deze uitgaven niet direct, waardoor het uitgeven van je geld op dergelijke momenten veelal ongemerkt plaatsvindt. Het gericht organiseren van deze uitgaven is een waardevol onderdeel van het optimaliseren van je financiën.
Het gebruik van huishoudelijke apparaten kan noodzakelijk zijn. Je kan deze kosten minimaliseren door deze uitgaven zo veel mogelijk te plannen tijdens het daltarief.
Deze tarieven zijn landelijk bepaald. De meeste provincies hebben een daltarief van 23:00 tot 07:00. Noord-Brabant en Limburg hebben een daltarief van 21:00 tot 07:00. Het daltarief geldt ook in het weekend.
VERLICHTING
Hoe bewust ga je om met de verlichting? Zijn alle momenten waarop je het licht aandoet wel echt noodzakelijk? 
Sta ook eens stil bij de soorten lampen die je in huis gebruikt. Een “ouderwetse” gloeilamp is het duurst in verbruik. Ledlampen zijn bijna altijd het zuinigst met elektriciteit. Raadpleeg bij de aanschaf van nieuwe lampen ook altijd het energielabel. Meer informatie over het energielabel vind je later op deze pagina.
ELEKTRISCHE APPARATEN
Als je de computer of televisie gebruikt, ben je op dat moment ook geld aan het uitgeven. Wat wil je met deze uitgaven bereiken? Zijn deze uitgaven ook in lijn met je eigen financiële doelstellingen?
Het gericht plannen van deze bestedingen kan je helpen om je uitgavenpatroon te optimaliseren. Je kunt voor jezelf van te voren een to-do lijstje maken met de taken zodat je het computergebruik effectief houdt. Is het echt nodig om deze activiteiten op de computer of tv overdag te doen of kan dit ook tijdens het daltarief?
WAAROM IK GECERTIFICEERD BUDGETCOACH BEN! (2)
VERBRUIKSOVERZICHT
Hiernaast kun je het verbruiksoverzicht downloaden. Als je op de afbeelding klikt, dan opent het verbruiksoverzicht in je browser en kun je hem zelf opslaan.
Ik raad je aan het bestand eerst op te slaan en daarna uit te printen. Het kan waardevol zijn om je overzichten te bewaren. Het bijhouden van je verbruik over een langere periode kan ook je veranderingen en behaalde resultaten in kaart brengen.
IN EEN ANDER LICHT
Wat wil je met licht bereiken? Waarom wil je dat bereiken? Dat zijn mooie vragen om aan je zelf te stellen als je de lichtschakelaar indrukt. Is het toevoegen van licht aan het moment echt noodzakelijk of is het meer vanuit gewoonte of het idee dat het hoort om het licht aan te doen? 
Je doet er goed aan deze beweegredenen helder te krijgen voor jezelf omdat ze ten grondslag liggen aan je uitgaven. Wat wil je met licht bereiken en is dit ook echt in lijn met je eigen financiële doelstellingen?
WAT IS WARM OF KOUD?
Is je persoonlijke idee van koud of warm belangrijk genoeg om je geld aan te besteden? 
Mensen die leven in een tropisch klimaat hebben een andere beleving van koud of warm. Nu leven wij natuurlijk in Nederland, maar dit laat wel zien dat onze perceptie van koud of warm voorkomt uit onze eigen persoonlijke ervaring. 
 

Altijd tegen heug en meug koukleumen kan ook niet de bedoeling zijn, maar wellicht is er ruimte voor nuance? Of een bewuste middenweg? Je betaalt op dat moment geld vanwege je eigen idee van koud of warm.
ENERGIELABEL
Huishoudelijke apparaten zijn in de EU voorzien van een energielabel. Dit energielabel geeft informatie over de energiezuinigheid van het apparaat. Het label is op vrijwel alle witgoedapparaten (koelkasten, wasmachines, afwasmachines, drogers etc.) te vinden in de vorm van een sticker. Een A is het zuinigst en een G is het minst zuinig.
Het kan echt lonen om bij de aanschaf van nieuwe apparaten rekening te houden met het energielabel. Op de website Energielabel.nl kun je meer informatie hierover vinden.
METEN IS WETEN

Gebruik de maandelijkse facturen van je energieleverancier om overzicht te krijgen en je verbruik bij te sturen als dat nodig is. Deze factuur verschijnt bij veel leveranciers ook maandelijks online. Check voor jezelf hoe je maandelijks kunt inloggen. Soms kun je ook een email notificatie instellen die je laat weten dat er een nieuwe factuur klaarstaat.
Neem de factuur elke maand even door voor jezelf. Zijn er aanpassingen mogelijk? Heb je het voorgenomen verbruik kunnen waarmaken? 
DENK IN ALTERNATIEVEN
Zijn er taken die je op je telefoon kunt doen in plaats van op de computer? Het stroomverbruik van een pc (zonder beeldscherm) wordt door De Consumentenbond geschat op een verbruik van 200kWh, zo’n 40 euro.
Hetzelfde geldt voor televisiekijken. Is dat echt noodzakelijk of kun je deze programma’s ook (terug)kijken op je telefoon? Het stroomverbruik voor een televisie wordt (afhankelijk van het model) geschat op zo’n 100 tot 500 KWh per jaar, wat neerkomt op 30 tot 110 euro. Het opladen van een iPhone wordt, bij dagelijks opladen, geschat op maximaal twee euro per jaar.
HOEVEEL ENERGIE HEB JE NODIG?
Ik zie weleens straatlantaarns branden midden in de nacht op wegen waar nagenoeg nooit iemand rijdt. Honderden, zo niet duizenden, lampen die branden voor een enkele weggebruiker. Je kunt je hierbij wel afvragen of dit nog in verhouding is. En of dit energieverbruik ook werkelijk nodig is.
Je kunt deze situatie eens vergelijken met je eigen energieverbruik. Zijn er kamers waar lampen/elektrische apparaten aanstaan terwijl het eigenlijk nauwelijks een doel dient?

Onzichtbare uitgaven

Je geeft dagelijks geld uit aan je energieverbruik in huis. Deze uitgaven gaan vaak terloops. Je bent je niet telkens bewust van de uitgave op het moment dat je de lichtschakelaar indrukt. Je ziet er niet direct een bonnetje of transactiebewijs van. Juist dit onzichtbare deel maakt het urgent om zelf continue deze uitgaven in het oog te houden. Het indrukken van de lichtschakelaar betekent eigenlijk dat je op dat moment licht koopt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het gebruik van andere elektrische apparaten, bij ieder energieverbruik geef je geld uit. 

Kritisch en eerlijk naar je eigen energieverbruik kijken, helpt je om de uitgaven te optimaliseren. Net als een uitgavenpatroon in gewone winkels, is de kans groot dat deze uitgaven binnenshuis ook voortkomen uit je gewoontes en vaste ritmes. Neem je uitgavenpatroon binnenshuis eens onder de loep. Zijn deze uitgaven echt nodig? Zijn er uitgaven die je zou kunnen schrappen zodat je hetzelfde geld voor andere doelen kunt gebruiken? Maak daarbij ook effectief gebruik van de daltarieven. Moeten bepaalde dingen echt overdag/doordeweeks of kunnen deze ook gedurende het daltarief? Dit geldt niet alleen voor het draaien van de was, maar ook voor bijvoorbeeld computergebruik of het (terug)kijken van tv-programma’s.  

Om je te helpen de uitgaven van energieverbruik inzichtelijk te maken, heb ik het verbruiksoverzicht gemaakt. Je kunt het verbruiksoverzicht direct openen op deze pagina, opslaan en gebruiken. Een paar dagen of een week kan een goed begin zijn om je eigen energieverbruik in kaart te brengen. Bij het overzicht is het belangrijk om honderd procent het verbruik op te schrijven. Welke lichten gaan aan? Wanneer gebruik je de wasmachine, televisie of computer? Welke apparaten staan de hele dag lang op het elektriciteitsnet aangesloten? Als je alles noteert, dan zul je ook sneller nieuwe mogelijkheden zien.