Boodschappen

Waar ging het geld deze maand naartoe?
Een vraag die in ons op kan komen als we tegen het einde van de maand onze bankrekening bekijken. Deze vraag heb ik mezelf ook gesteld toen ik weer eens een laag saldo op mijn bankrekening zag staan. Terwijl er een aantal weken daarvoor nog een goed bedrag op mijn rekening stond. Wat was er in de tussentijd gebeurd?

Ik besloot alle bonnen te bewaren en de uitgaven op te schrijven.
OVERZICHT
Eén voor één analyseerde ik de transacties. Een aanzienlijk deel van mijn geld, veel meer dan ikzelf dacht, bleek naar de boodschappen te gaan.
Nu houd ik voor mezelf alle uitgaven voor de boodschappen (eten en drinken) bij in mijn overzicht. Ik bewaar alle bonnen en noteer telkens alle bedragen. Door alle uitgaven voor mezelf bij te houden, creëer ik helderheid en transparantie. Op deze manier weet ik mijn uitgaven voor de boodschappen aanzienlijk te minderen. En daarmee houd ik meer geld over voor andere dingen. Op deze pagina vertel ik je over mijn aanpak.

MIJN UITGAVEN VOOR ETEN EN DRINKEN IN 2019

VAN OVERZICHT NAAR OPTIMALISATIE
Het bijhouden van de boodschappen vormt een betrouwbaar inzicht. Aan het einde van de maand zie je precies waar je geld naartoe is gegaan. Je ziet hierdoor waar ruimte is voor optimalisatie. Hoeveel geld heb je de afgelopen maand in totaal besteed aan eten en drinken? 
Vervolgens kun je op een bewuste manier keuzes gaan maken. Waren er te veel kopjes koffie onderweg? Zijn er goedkopere alternatieven voor sommige prijzige producten? Zijn er producten die je een maand kunt overslaan? Door opnieuw de bonnen te bewaren en de bedragen op te schrijven, kun je je eigen optimalisatie bijhouden.
DOEL: COMPLEET OVERZICHT
Als je nu voor honderden euro’s eten en drinken per maand koopt, dan kunnen de bovenstaande resultaten onhaalbaar lijken. Het ging bij mij ook niet van de een op de andere dag. En we hebben allemaal onze eigen doelstellingen. Maar er is vaak (veel) meer mogelijk dan je denkt.
Het doel is om voor eens een hele maand de boodschappen bij te houden. Hiermee breng je in kaart waar je geld in de praktijk naartoe gaat. Het overzicht is een solide basis om je uitgaven te analyseren en aan te passen. 


Als je direct zelf aan de slag wilt, dan raad ik je aan mijn 5 Gouden Tips te downloaden. De tips concentreren zich rondom de dagelijkse uitgaven en zijn toepasbaar in iedere situatie. Er zijn ook teksten toegevoegd om je te helpen bij het vaststellen van je eigen financiele doelstellingen.

Ik heb deze 5 Gouden Tips geschreven om advies met je te delen waarmee je direct veranderingen kunt aanbrengen in je uitgavepatroon. De tips zijn geschreven met de dagelijkse boodschappen als voorbeeld omdat dit een forse, variabele factor is van de alledaagse uitgaven. Maar de tips zijn in de kern ook toepasbaar op andere uitgaven. 

Ik heb extra teksten toegevoegd waarin ik de geldzaken benader vanuit een breder perspectief. Hoe ga je in de regel om met je geld? En wat zou je zelf nog het allerliefste met je geld willen bereiken?  

Je kunt de 5 Gouden Tips hieronder aanvragen. Je ontvangt het document als een PDF-document in je inbox.

Kopie van Kopie van Kopie van Colorful Pattern Background Creative Wattpad Book Cover

Vergelijk voor jezelf goed de prijzen van de verschillende supermarkten.
Ga niet blind naar de supermarkten die bekend staan als goedkoop. De ‘duurdere’ supermarkten hebben vaak een goedkoop huismerk. En kunnen dit realiseren omdat ze voor zichzelf deze verkoopprijzen compenseren met de duurdere merken in de schappen.

Een goedkope supermarkt betekent niet automatisch dat je minder geld uitgeeft. Trap niet in de valkuil juist extra dingen te gaan kopen omdat het zo goedkoop is. Zo kan je als nog hetzelfde, of zelfs meer, besteden als wanneer je naar een duurdere supermarkt was gegaan. Je zal in een goedkopere supermarkt zelf alert moeten zijn. Ook hier zijn er verschillende producten en prijsklassen. Blijf waakzaam dat je daadwerkelijk de goedkopere producten meeneemt.

 
BOODSCHAPPEN DOEN

Ik doe nu op een bewuste manier mijn boodschappen. Wat bedoel ik met “bewust”? Bewust boodschappen doen betekent voor mij gericht en doordacht je aankopen doen. 
Ik ga in de supermarkt recht op mijn doel af. Zo voorkom ik dat ik in de verleiding word gebracht voor impulsaankopen. En ik let goed op de prijzen. Ben ik met een aanbieding werkelijk goedkoper uit, of is die toch niet gunstig voor mijn eigen persoonlijke doelstelling?

Bewaar
de bonnen

Ik bewaar voor mezelf alle bonnen van de aankopen die ik doe. Zo creëer ik voor mezelf 100% overzicht van alle uitgaven. Ik verwerk de bedragen uiteindelijk in mijn eigen administratie. Op deze manier houd ik per maand bij waar het geld naartoe is gegaan.
De bonnen kunnen goed dienst doen als je eigen financiële ‘geweten’. Door consequent de bonnen te bewaren, ben je continue op de hoogte van je eigen uitgaven. Je kunt je niet meer wegkijken, alle bedragen staan zwart op wit.

BOODSCHAP

Hoe vaak heb je door supermarkten gelopen en gekocht wat er op dat moment het meest zichtbaar in de schappen lag? Hoe vaak ging je naar huis met volle boodschappentassen waardoor je per maand honderden euro’s kwijt was aan eten en drinken? Ik best wel vaak. Te vaak, vond ik op een gegeven moment. Ik had het gevoel dat het geld door mijn vingers glipte. Ik werkte volle werkweken, maar zag er eigenlijk weinig van terug op mijn rekening. Ik werkte om een leuk leven te kunnen hebben, maar het leek steeds vaker alsof ik leefde om te werken. Mijn salaris werd gestort, maar aan het einde van de maand was daar weinig meer van te merken.

Ik had volle keukenkastjes en een volle ijskast. Ik kocht onderweg koffie, broodjes, snacks. Ik kocht gedurende de maand maaltijden in de kantine. Een blikje drinken hier, een lekkernij daar. Ik zag de harde cijfers terug op mijn bankrekening. Het geld waarvoor ik had gewerkt, was ongemerkt verdwenen. Honderden euro’s per maand, daarmee duizenden euro’s per jaar, waren opgegaan aan eten en drinken.

Waren er geen betere doelen voor mijn geld geweest dan drinken, broodjes en boodschappen? Ik begreep dat al die kleine aankopen gedurende het jaar bij elkaar een grote som geld vertegenwoordigden. En het ging allemaal onbewust. Ik gaf mijn geld uit aan deze kleine aankopen zonder er werkelijk bij stil te staan. Ik besloot voor mezelf dat het anders moest. Op deze manier kon ik mijn geld gaan gebruiken voor verrijkende, waardevolle, doelen in plaats van terloopse aankopen in het dagelijks leven.

Ik ging voor mezelf aan de slag om alle uitgaven voor eten en drinken in kaart te brengen. Ik begon de bonnen bij te houden en noteerde telkens alle uitgaven in mijn eigen overzicht. Alle bedragen opschrijven met pen en papier, gaf mij inzicht in mijn uitgaven. Ik was doorlopend op de hoogte van de bedragen en wist telkens waar ik stond, financieel gezien.

De afgelopen tijden heb ik deze methode voor mezelf vervolledigd. Ik slaag er steeds beter in om voor mezelf een balans te creëren tussen financiële en lichamelijke gezondheid. En ik houd hierdoor zienderogen meer geld over voor andere, meer waardevolle dingen. Op deze site deel ik mijn kennis en inzichten over de mogelijkheden om zo ook jou te informeren en te inspireren over dit onderwerp. Ik weet uit eigen ervaring wat er mogelijk is. We hebben allemaal onze eigen financiële doelen en standaarden. Mijn doelstellingen zijn wellicht die van jou niet. Maar ik deel mijn kennis om anderen op weg te helpen op hun eigen persoonlijke reis van geld naar rijkdom. Bewust omgaan met de uitgaven rondom de boodschappen kan een belangrijke, eerste stap in deze richting zijn.

GEZONDHEIDSBEURS 2020
De voeding die je neemt heeft invloed op je gezondheid. Het eten en drinken dat je consumeert bepaalt je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Niet alleen wat je eet en hoeveel je eet, maar ook de manier waarop je eet is belangrijk. Schrok je je eten naar binnen of eet je bedachtzaam en bewust?
Groente en fruit zijn gezonde voeding. Een gepaste hoeveelheid eten en drinken is erg waardevol. Je besteedt per maand een aanzienlijk bedrag aan eten en drinken. Hoe bewuster je deze producten kiest en tot je neemt, hoe meer voldoening je ook betreft eten en drinken kunt realiseren voor je eigen lichamelijke, geestelijke en financiële gezondheid.

GEZONDHEIDSBEURS 2020

In februari bracht ik een bezoek aan de Gezondheidsbeurs 2020. Een inspirerende plek omtrent lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een mooie plek om bewust na te denken over onze boodschappen (eten en drinken). Momenteel eet ik zelf voor een bescheiden bedrag per maand. En nagenoeg alles wat ik eet is gezond. Gezond eten hoeft niet perse duur te zijn. Er zijn natuurlijk gradaties in “gezond” en tja… wat is “duur”? Maar goed, als je voor jezelf aan de gezonde kant van het midden blijft, dan is dat echt te realiseren door bewust en gericht je boodschappen te doen. Koop bijvoorbeeld je groente en fruit bij de (super)markt waar het die week het goedkoopst is. 

De impact van onze voeding is niet te onderschatten. Ons lichaam reageert en functioneert volledig op/met de voeding die het binnenkrijgt. Goed weten wat je eigen lichaam nodig heeft, kan je helpen de boodschappen gericht te organiseren. Tijdens de Gezondheidsbeurs werd er ook gesproken over Mindful eating, een aandachtige manier van eten.  Hoe ga je om met de voeding die je binnenkrijgt? Stop je alles zonder aandacht naar binnen of sta je stil bij de voeding die je opneemt? Bewust omgaan met je voeding is niet alleen gezond voor je lichaam (en geest) maar levert ook een volle ervaring van het eten waaraan je je geld hebt uitgegeven. 

Gezondheid is een breed begrip. En iedereen hanteert dat op zijn of haar eigen manier. Ik wil hiermee delen hoe gezondheid en bewust georganiseerde boodschappen kunnen samengaan. Er is ook betreft gezonde voeding veel variatie mogelijk. Lichamelijke en geestelijke gezondheid is een van de belangrijkste dingen in een mensenleven dus het is goed om daar bewust mee om te gaan.