Boodschappen 2019

Mijn eigen begin.

“Waar ging het geld deze maand naartoe?” Een vraag die in ons op kan komen als we tegen het einde van de maand onze bankrekening bekijken. Deze vraag heb ik mezelf ook gesteld toen ik weer eens een laag saldo op mijn bankrekening zag staan. Terwijl er een aantal weken daarvoor nog een goed bedrag op mijn rekening stond. Wat was er in de tussentijd gebeurd?

Mijn bankrekening toonde alle transacties van de afgelopen maand. Het grote aantal transacties zou een goed excuus zijn om meteen op te geven en het overzicht te sluiten. Wilde ik mijn eigen uitgaven wel onder ogen zien? Ja, dat wilde ik echt. Het was tijd om mijn eigen uitgavenpatroon grondig onder de loep te nemen. Geen struisvogelpolitiek meer. Eén voor één analyseerde ik de transacties.

OVERZICHT

Een aanzienlijk deel van mijn geld, veel meer dan ikzelf dacht, bleek naar de boodschappen te gaan. Nu houd ik voor mezelf alle uitgaven voor de boodschappen (eten en drinken) bij in mijn overzicht. Ik bewaar alle bonnen en noteer telkens alle bedragen. Door alle uitgaven voor mezelf bij te houden, creëer ik helderheid en transparantie. Op deze manier weet ik mijn uitgaven voor de boodschappen aanzienlijk te minderen. En daarmee houd ik meer geld over voor andere dingen. Op deze pagina vertel ik je meer over mijn aanpak.

Boodschappen 2019

kwartaal 1

€295,27

De eerste drie maanden van 2019 heb ik in totaal 295 euro en 27 cent besteed aan eten en drinken. Alle bonnen bewaard en de uitgaven telkens genoteerd in mijn overzicht.

kwartaal 2

€266,78

Het tweede kwartaal in totaal 266 euro en 78 cent besteed aan eten en drinken. Hiermee ook alvast producten gekocht voor in de voorraadkast. Bonnen bewaard en alles opgeschreven.

Oefening baart kunst

Als je nu voor honderden euro’s eten en drinken per maand koopt, dan kan 100 euro onhaalbaar lijken. Dat snap ik. Het ging bij mij ook niet van de een op de andere dag. We hebben ook allemaal onze eigen doelen. Het kan dat je voor jezelf een ander doel stelt. Maar er is vaak (veel) meer mogelijk dan je denkt.

Bewust & gezond

Bewust met geld omgaan betekent voor mij, gericht en doordacht je aankopen doen. Ik vind mijn lichaam belangrijk en daarom kies ik voor gezonde voeding. Er zijn verschillende classificaties van gezondheid en verschillende prijsklassen. Ik hanteer voor mezelf een prijsbewuste en gezonde balans.

Leer hoe je zelf bewuster met geld kunt omgaan

Begin vandaag nog met (meer) controle te nemen over jouw eigen persoonlijke financiën. In dit document deel ik simpel en toegankelijk mijn 5 Gouden Tips waarmee je direct zelf aan de slag kunt.

5 Gouden Tips

In dit document deel ik 5 Gouden Tips. De tips concentreren zich rondom de dagelijkse uitgaven zoals de boodschappen. De tips zijn concreet en voor iedereen toepasbaar. Je kunt ze per direct gaan gebruiken voor jouw eigen situatie.

Extra

Ik heb in dit document enkele extra teksten toegevoegd ter inspiratie. In deze teksten ga ik wat verder in op de manier waarop wij omgaan met ons geld. De teksten kunnen een hulpmiddel zijn om je bewust te maken van je eigen uitgaven.

Download

Als je op de pijl hiernaast klikt, dan kun je het document direct downloaden. Anders kun je het downloaden via de homepage. Het document wordt per mail naar je verstuurd. Je ontvangt de 5 Gouden Tips in een PDF-formaat.

Vergelijk voor jezelf goed de prijzen van de verschillende supermarkten. Ga niet blind naar de supermarkten die bekend staan als goedkoop. De ‘duurdere’ supermarkten hebben vaak een goedkoop huismerk. En kunnen dit realiseren omdat ze voor zichzelf deze verkoopprijzen compenseren met de duurdere merken in de schappen.
Een goedkope supermarkt betekent niet automatisch dat je minder geld besteedt. Trap niet in de valkuil juist extra dingen te gaan kopen omdat het zo goedkoop is. Zo kan je als nog hetzelfde, of zelfs meer, besteden als wanneer je naar een duurdere supermarkt was gegaan. Je zal in een goedkopere supermarkt zelf alert moeten zijn. Ook hier zijn er verschillende producten en prijsklassen. Blijf waakzaam dat je daadwerkelijk de goedkopere producten meeneemt.

Boodschappen doen

Ik doe nu op een bewuste manier mijn boodschappen. Wat bedoel ik met “bewust”? Bewust boodschappen doen betekent voor mij gericht en doordacht je aankopen doen. 
Ik ga in de supermarkt recht op mijn doel af. Zo voorkom ik dat ik in de verleiding word gebracht voor impulsaankopen. En ik let goed op de prijzen. Ben ik met een aanbieding werkelijk goedkoper uit, of is die toch niet gunstig voor mijn eigen persoonlijke doelstelling?

Bewaar de
bonnen

Ik bewaar voor mezelf alle bonnen van de aankopen die ik doe. Zo creëer ik voor mezelf 100% overzicht van alle uitgaven. Ik verwerk de bedragen uiteindelijk in mijn eigen administratie. Op deze manier houd ik per maand bij waar het geld naartoe is gegaan.

De bonnen kunnen goed dienst doen als je eigen financiële ‘geweten’. Door consequent de bonnen te bewaren, ben je continue op de hoogte van je eigen uitgaven. Je kunt je niet meer wegkijken, alle bedragen staan zwart op wit.

Boodschap

Hoe vaak heb je door supermarkten gelopen en gekocht wat er op dat moment het meest zichtbaar in de schappen lag? Hoe vaak ging je naar huis met volle boodschappentassen waardoor je per maand honderden euro’s kwijt was aan eten en drinken? Ik best wel vaak. Te vaak, vond ik op een gegeven moment. Ik had het gevoel dat het geld door mijn vingers glipte. Ik werkte volle werkweken, maar zag er eigenlijk weinig van terug op mijn rekening. Ik werkte om een leuk leven te kunnen hebben, maar het leek steeds vaker alsof ik leefde om te werken. Mijn salaris werd gestort, maar aan het einde van de maand was daar weinig meer van te merken.

Ik had volle keukenkastjes en een volle ijskast. Ik kocht onderweg koffie, broodjes, snacks. Ik kocht gedurende de maand maaltijden in de kantine. Een blikje drinken hier, een lekkernij daar. Ik zag de harde cijfers terug op mijn bankrekening. Het geld waarvoor ik had gewerkt, was ongemerkt verdwenen. Honderden euro’s per maand, daarmee duizenden euro’s per jaar, waren opgegaan aan eten en drinken.

Waren er geen betere doelen voor mijn geld geweest dan drinken, broodjes en boodschappen? Ik begreep dat al die kleine aankopen gedurende het jaar bij elkaar een grote som geld vertegenwoordigden. En het ging allemaal onbewust. Ik gaf mijn geld uit aan deze kleine aankopen zonder er werkelijk bij stil te staan. Ik besloot voor mezelf dat het anders moest. Op deze manier kon ik mijn geld gaan gebruiken voor verrijkende, waardevolle, doelen in plaats van terloopse aankopen in het dagelijks leven.

Ik ging voor mezelf aan de slag om alle uitgaven voor eten en drinken in kaart te brengen. Ik begon de bonnen bij te houden en noteerde telkens alle uitgaven in mijn eigen overzicht. Alle bedragen opschrijven met pen en papier, gaf mij inzicht in mijn uitgaven. Ik was doorlopend op de hoogte van de bedragen en wist telkens waar ik stond, financieel gezien.

De afgelopen tijden heb ik deze methode voor mezelf vervolledigd. Ik slaag er steeds beter in om voor mezelf een balans te creëren tussen financiële en lichamelijke gezondheid. En ik houd hierdoor zienderogen meer geld over voor andere, meer waardevolle dingen. Op deze site deel ik mijn kennis en inzichten over de mogelijkheden om zo ook jou te informeren en te inspireren over dit onderwerp. Ik weet uit eigen ervaring wat er mogelijk is. We hebben allemaal onze eigen financiële doelen en standaarden. Mijn doelstellingen zijn wellicht die van jou niet. Maar ik deel mijn kennis om anderen op weg te helpen op hun eigen persoonlijke reis van geld naar rijkdom. Bewust omgaan met de uitgaven rondom de boodschappen kan een belangrijke, eerste stap in deze richting zijn.