Achtergrond

Voor mij is geld een mooi en krachtig middel waarmee wij goede, waardevolle dingen kunnen doen. Ik zag bij mezelf, en bij anderen, dat geld gedurende ons leven veelal wordt gebruikt voor alledaagse uitgaven, impulsaankopen en artikelen die op dat moment door de winkels of door de mode worden gepromoot. Nagenoeg het volledige potentieel van het mooie, krachtige middel gaat vaak op aan alledaagse beslommeringen zoals de boodschappen, rekeningen en vaste “lasten”. Nadat deze betalingen zijn gedaan blijft er meer dan eens geen geld meer over voor onze werkelijke, waardevolle doelen.

Hoe kan het dat mensen met een minimumloon geld overhouden, maar mensen die meer dan drie duizend euro per maand verdienen, in de schulden zitten en wakker liggen van hun financiële situatie? Ik begon in te zien dat de resultaten die je bereikt met je geld, veel meer te maken hebben met de manier waarop je met je geld omgaat, dan met de hoeveelheid geld die je tot je beschikking hebt.

Maar wat deden die mensen dan precies anders? Op welke manier weten mensen een positieve, prettige financiële situatie te creëren (en te behouden)? Ik ging voor mezelf op onderzoek uit. Ik ben kritisch en bewust met mijn eigen financiën aan de slag gegaan. Ik bestudeerde sprekers en las boeken over dit onderwerp. Het werd mij al snel duidelijk dat er dikwijls veel meer mogelijk is dan wij in eerste instantie denken, omdat wij vaak via vaste patronen en overtuigingen omgaan met ons geld. Wij hanteren telkens dezelfde denkwijze. Vanuit deze visie kan het soms lastig zijn om vanuit een ander perspectief te kijken. Maar juist een andere kijk op de zaken kan onze resultaten veranderen. Om een quote van Albert Einstein aan te halen; “We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.”

Ik begreep dat overzicht een belangrijke rol speelt in de wijze waarop wij onze financiële doelen weten te behalen. Regelmatig is er te weinig overzicht over onze financiën. Of is er zelfs helemaal geen overzicht. In april van dit jaar deelde Nu.nl een artikel waarin het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) meldde dat de meeste Nederlanders niet weten hoeveel abonnementen ze hebben.

Ik leerde mijn financiële potentieel anders/gerichter te gebruiken voor mijn eigen persoonlijke doelstellingen. Met mijn initiatief Van Geld Naar Rijkdom wil ik deze kennis met jou delen, zodat ook jij (meer) grip kunt krijgen op de financiën om jouw eigen, persoonlijke doelen te realiseren.

In deze aflevering van de Nieuwe Tijd podcast vertel ik meer over VanGeldNaarRijkdom.nl.